HEM MODERN HEMDE ÜRÜN YELPAZSESİ GENİŞ OLACAK

Başiskele’de vatandaşların ve pazar esnafının daha ferah, modern ve düzenli bir ortamda alışveriş yapabilmeleri için Başiskele Belediyesi tarafından yapımına başlanan Yeşilyurt Mahallesi Kapalı Pazar Yeri’nde sona yaklaşıldı.

GÜNDEM Yayın: 27 Eylül 2021 - Pazartesi - Güncelleme: 27.09.2021 17:40:37
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Takip EtGoogle News

HAVA ŞARTLARINDAN ETKİLENMEYECEK

Başiskele Belediye Başkanı M. Yasin Özlü’nün seçim beyannamesinde de yer alan projelerden biri olan kapalı pazar alanları ilçeye kazandırılıyor. Başiskele’nin en kalabalık mahallelerinden biri olan Yeşilyurt Mahallesi’nde yapımına başlanan kapalı pazar alanı, bölge halkının ve pazar esnafının olumsuz hava şartlarından etkilenmeden çok daha rahat ve düzenli bir ortamda güvenle alışveriş yapmalarına imkan sağlayacak.

KALİTELİ VE EKONOMİK ALIŞVERİŞ

Yeşilyurt Mahallesi’nde Cuma günleri sokak aralarında kurulan ve olumsuz hava şartlarında alışveriş yapmanın hem vatandaşlar hem de pazarcı esnafı için bir işkence haline gelmesi dolayısıyla Başkan Özlü’nün talimatıyla mahalleye modern bir kapalı Pazar yeri alan inşa edildi. Başiskele Belediyesi tarafından yapılan pazar yeri, esnafın daha iyi şartlarda vatandaşa hizmet sunması, vatandaşların daha kaliteli ve ekonomik bir alışveriş yapabilmesini sağlayacak.

ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ ARTACAK

Modern ve estetik bir görünüme sahip pazarda vatandaşların talepleri doğrultusunda ürün çeşitliliği de arttırılacak. Sebze, meyve, kuru gıda, bakliyat, kahvaltılık malzemeler, balık, yufka, züccaciye, kıyafet ve kumaş gibi ürünlerin satılacağı kapalı pazar alanı hem esnafı hem de vatandaşı memnun edecek.

HAK SAHİBİ OLAN ESKİ PAZAR ESNAFINA ÖNCELİK

Yeni pazar yerinin yerleşiminde Pazar Yerleri Hakkında Yönetmelik vesair mevzuat hükümleri çerçevesinde yerleşim yapılacak. Hak sahibi olan eski pazar esnafı öncelikle yerleştirilecek. Planlanan pazar tezgahlarının 20 si kadarına üretici pazarcı esnafı yerleşimi ilgili yönetmelik kapsamında yapılmakta ve nüfus yoğunluğunun günden güne arttığı bu bölgede vatandaşlara hitap edecek şekilde tahsisli pazarcı esnafı ile ihtiyaç duyulan meslek grupları (balıkçı, bakliyatçı, kumaşçı, yufkacı vb.) yeni pazar yerine dahil edilecek.

RAHAT VE FERAH ALIŞVERİŞ ORTAMI

Pazar yerinin yerleşiminde alışveriş yapacak vatandaşların ara yollarda birbirini rahatsız etmeden hareket ederek alışveriş yapması düşünülerek yerleşim düzeni, teknik ekiplerce hazırlanan pazar yerinin projesi de dikkate alınarak yapıldı. Böylece hem vatandaşlar hem de pazarcı esnafı rahat ve ferah bir ortamda kargaşa olmadan alışverişlerini güvenle yapabilecekler.

HAK SAHİBİ PAZAR ESNAFI MERKEZDE YER ALACAK

Eski pazar alanında tezgâh açan hak sahibi pazar esnafı yeni kapalı semt pazarının yerleşim düzeninde; semt pazar yerinin merkezine yerleştirilecek. Yerlerin belirlenmesinde daha önceden alınmış encümen kararına uygun numaralama sırası yapılarak yerleşim yapılırken pazarcıların eski pazardaki yerleşim düzenleri korunacak. Pazarın genelinde standartlara uygun (4-6-8 metre gibi)  bir ölçü belirlenmiş olup belirtilen hususlara istinaden yerlerin yerleşim düzeni oluşturuldu. Belirtilen bu yerleşim düzeninin hazırlanması için pazarcı esnaflarından belli ölçülerde esnafın mağduriyetine sebep vermeden kesintiler yapıldı.

ESNAFIN YERLERİ KURA İLE BELİRLENECEK

Gerek vatandaş gerekse pazarcılar için her şeyin düşünüldüğü yeni pazar alanında son çalışmalar devam ederken, pazarcılar yeni yerinde tezgâh açmak için gün sayıyor. Yeni pazar yerleri tahsisleri yönetmelik gereği kura ile yapılacak. Kuraya girecek kişilerin belirlenmesi yönetmelikte açıkça belirtilmiş olup, katılımcıların huzurunda belirlenerek tahsis işlemi yapılacak. Hak kazanan pazarcı esnafı belediye meclisinin belirlediği tahsis ücretini yatırarak hak sahibi olacak.

METREKARESİ 1000 TL

Başiskele Belediyesi’nin 01.12.2020 tarih 86 sayılı meclis kararı kapsamında pazar yerlerinde tahsis ücreti olarak metrekaresi 1000TL bedel belirlendi. Piyasada pazarcılar arasında devir, satış vb. işlemler için belediyemizin muvafakati ve haberi olmaksızın alınan ücretlerin belediyemiz ile ilgisi bulunmamaktadır. Bu ücretler pazar esnafının belediyemizin muvafakati ve haberi olmaksızın kendi aralarında yaptıkları devirlerde belirlenen bir bedel olup belediyemiz tarafından tahsis ücretinden başka bir bedel alınmamaktadır.

KAMU YARARI GÖZETİLEREK KAMU HİZMETİ

Bölgenin nüfus yoğunluğuna hitap edecek, hemşerilerimizin sağlıklı, huzurlu, kaliteli ve ekonomik bir şekilde alışveriş yapmasını sağlamak maksadıyla pazarcı esnafı sayısını yeterli düzeye çıkarmak, eksik olan meslek gruplarını yerleştirmek ve bölgedeki üreticilere yer tahsis edebilmek için yapılan Yeşilyurt Kapalı Pazar Yeri,  kamu yararı gözetilerek kamu hizmeti amacıyla yeri yapıldı.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

2160 metrekarelik kapalı alanı ile birlikte toplamda 5000 metrekare alan üzerine inşa edilen modern kapalı pazar alanında çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Pazar alanı içerisinde yer alan 70 araçlık otoparkın zemini parke taşlarıyla kaplanırken, ulaşımın daha konforlu olması adına pazar alanının yan yolları asfaltlanıyor.  

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.